okuma anlama

Okuduğunu Anlamayı Geliştirme

İyi okuma alışkanlığı sadece pratikle gelir. Kelime tanıma, fonetik ve akıcılık gibi okumanın temel yönleri, birkaç yıl içinde ustalaşılabilir. Bununla birlikte, bu süreç boyunca okuduğunu anlama vurgulanmalıdır. Öğrenciler, bütün gün bir sayfada gördükleri kelimeleri tekrar edebilir, ancak anlama becerilerini okumadan içeriğini tam olarak anlayamaz, daha sonra ne olacağını tahmin edemez, karakterleri tanıyamaz, kavrayamaz veya üzerine inşa edemez veya okudukları şeyleri kendi yaşam deneyimleriyle ilişkilendiremez.

Ne yazık ki çok sayıda okuduğunu anlama ile mücadele eden öğrenci var. Fonetik olarak kelimeleri deşifre edip seslendirebilirler, ancak bu onların okuma kabiliyetinin kapsamıdır. Kelimelerin gerçekte ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Yazılı metinde ifade edilen kavramları, fikirleri ve kelime öbeklerini tam olarak kavramak için okuma anlama becerilerine sahip değiller. Anlama kazanmak, yeni bir beceri geliştirmek veya salt okuma keyfi için olsun, okuduğunuz şeyin tam olarak anlaşılması gerekir. Okuduğunu anlama, başarılı bir kariyer için ve akademik olarak mükemmelleşmek için de zorunludur.

Öğrenciler sıklıkla iyi okuma anlama becerilerinin akademik başarı için ne kadar gerekli olduğunu anlamadan koleje girerler. Ders kitaplarında okudukları bilgileri kavrayanlar, okuduklarını tam olarak anlamak için mücadele edenlere göre daha iyi notlar alır ve çok daha az stres yaşarlar. Aşağıdaki ipuçları, ders kitaplarında ayrıntılı olarak verilen karmaşık kavramları anlama ve okuma anlayışınızı geliştirme yeteneğinizi geliştirecektir.

Konu Özeti

Bir metni okumadan önce, kısa bir özeti için ön okuma özeti tamamlayın. Bu, metinde ne bekleneceği konusunda bir fikir verecektir, böylece okuma daha verimli olacaktır. Ön okuma özetinde yapmanız gereken ilk şey, girişi okumak ve içindekileri gözden geçirmektir. Daha sonra, kalın yazıyla vurgulanmış kısım ve bölüm başlıklarını ve metni okuyun. Süreç boyunca, spesifiklere değil genel bilgilere odaklandığınızdan emin olun.

Aşağıdakiler, bir ders kitabı bölümünün giriş bölümünü okurken dikkat etmeniz ve / veya okumanız gereken belirli şeylerin bir madde listesidir.

Bölüm başlığı ve altyazıları

Bölüm başlığının ve alt başlıklarının okunması, bölümün genel konusunu ve okuma yönünüzü ve odak noktanızı sağlayacaktır.

Soruları her bölümün başında odaklayın

Birçok (tümü değil) ders kitabı, her bölümün başında odak soruları içerir. Metni okumadan önce bu soruları gözden geçirmek odaklanmaya yardımcı olacak ve bölümü okurken neye bakacağınızı belirtecektir.


Bölüm tanıtımı ve ilk paragraflar

Bir bölümün ilk paragrafı genellikle bölümün ne olacağına bir giriş sağlar. İlk paragrafı okumak veya giriş, okumak üzere olduğunuz malzemenin nasıl olacağı ile ilgili olacaktır.


Kalın harfli alt başlıklar

Birçok bölüm kalın alt başlıklar ile başlayacaktır. Bölümü okumadan önce bu alt başlığın gözden geçirilmesi, her bölüm bölümünü okurken odaklanmanız gereken ana konu hakkında bir fikir verecektir.


Her paragrafın ilk cümlesi önemli

Bir paragrafın ilk cümlesi genellikle paragrafın ana düşüncesini ortaya koyar. Paragrafın ne hakkında olduğunu anlatır. Bununla birlikte, bazı metinlerde ilk cümle bir dikkat çekicidir. Bu durumda, her paragrafın birinci ve ikinci cümlesini okumanız gerekir. Tek başına bu alıştırma size, tüm bölümün neyle ilgili olduğu ve okurken bakmanız gereken ana temalar hakkında çok iyi bir fikir verecektir.


Görsel yardımlar

Liste formunda sunulan herhangi bir materyali arayın (örn., 1,2,3, a, b, c, vb.). Madde imli bilgiler, resimler, şemalar, haritalar ve resimler, bölümün en önemli noktalarını tanımlamanıza yardımcı olabilir.


Son paragraf veya bölüm özeti

Son paragraf veya özet, bölümün ne hakkında olduğuna dair yoğun bir açıklama sunar – en önemli önlemler de dahil.


Bölüm sonu malzemesi

Bazen ders kitapları her bölümün sonunda çalışma soruları veya diğer çalışma materyalleri sunar. Varsa, okuduğunuzda aramanız gereken önemli fikir ve kavramlar hakkında daha iyi bir fikir edinmek için bu materyalleri inceleyin.

 

Amacını tanımla

Birçok metin, en önemli kavram ve fikirlerle ilgili olmayan bilgi ve detaylar içerir. Okurken bir amaç veya amaç belirlemek sizi neyin önemli olduğuna odaklanacaktır. Amacınızı vaktinden önce tanımlamanız aynı zamanda temel kavramlarla ilgili olan ve aynı zamanda gerekli olmayan bilgileri sınıflandırmanıza yardımcı olacaktır.

Metni oku

Şimdi, ön okuma anketinizi tamamladınız ve bir amaç tanımladınız, gerçekte oturup metni okuma zamanı geldi. Okurken konsantre olmakta zorlanıyorsanız, sesli okuma yapmanızı öneririz. Birçok kişi, yüksek sesle okursa, özellikle de işitsel öğrenicinizse, materyali daha iyi kavrar.

Not alın veya önemli kavramları vurgulayın

Bir şeyler yazmak, en etkili bellek tekniklerinden biridir. Temel kavramlara, gerçeklere ve fikirlere rastlarken, bir vurgulayıcı kullanın, bunları bir kağıda yazın veya kenarda bir not alın. Bu, okuduklarınızı hatırlamanıza ve gelecekteki referansınız için önemli bölümlere hızla erişebilmenize yardımcı olacaktır.

Okuma sonrası inceleme

Bir metni okuduktan sonra, öğrendiklerinizi tanımlamak için zaman ayırın ve önemli olan şeyleri hafızanıza kaydedin. Bu, öğrendiklerinizi içselleştirmenize ve ileride başvurmak üzere saklamanıza yardımcı olacaktır. Öğrendiklerinizi tanımlamak, hala tam olarak anlamadığınız şeyleri tanımlamanıza yardımcı olacaktır, böylece belirsiz kavramları gözden geçirmek için daha fazla zaman harcayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir