sigara nasil birakilir

Çocuğunuzun Sigarayı Önleyen Çekimleri Var mı?

Çocuğunuzun Sigarayı Önleyen Çekimleri Var mı?
“Tutum İnokülasyonu” genç sigara içme oranlarını önemli ölçüde azaltır.


Bulgular

1960’lı yılların başlarında, sosyal psikolog William McGuire, insanların gönülden doğru olarak kabul ettiği şeyler hakkındaki tutumlarını değiştirmenin şaşırtıcı derecede kolay olduğunu gösteren bazı klasik yazılar yayınladı. Örneğin, biraz ikna bilgisine sahip silahlı konuşmacılar için, hemen hemen kimseyi dişlerini fırçalamanın bu kadar iyi bir fikir olmadığı konusunda ikna etmek oldukça kolaydır. McGuire’ın bu merak uyandıran fenomene dair içgörüsü, insanların her zaman aldıkları şeyler hakkındaki düşüncelerini değiştirmenin kolay olduğu, çünkü çoğu insan, hiç kimsenin sormadığı tutumlara saldırmaya direnen herhangi bir uygulama yapmazsa, çok az insana sahip olur.

Bu mantığı biraz daha ileriye götüren McGuire, insanları kolayca çürütecekleri tartışmalara direnerek pratik yaparak, inançlarına yönelik saldırılara direnmeleri için insanları eğitmenin mümkün olup olmadığını sordu. Spesifik olarak, McGuire hastalığa karşı biyolojik direnç ile ikna etmeye karşı psikolojik direnç arasında bir benzetme yaptı. Biyolojik aşılama, insanları virüs gibi bir saldırgan ajanın zayıflatılmış bir sürümüne maruz bırakarak çalışır. İnsanların bedenleri, saldıran maddeye karşı bağışıklık kazandıran antikorlar üretir ve ajanın şişirilmiş bir versiyonu daha sonra yaşamda vurduğunda insanlar, şişmiş hastalığa karşı biyolojik savaşı kazanır. İnsanlara tutumlarına yönelik zayıf bir saldırıyı telafi etmek için küçük bir pratik yapmak, insanların daha sonra gelecek tutumlarına daha güçlü saldırılara direnmelerini kolaylaştıracak mı? Cevap evet gibi görünüyor. McGuire, tutum inokülasyonu ifadesini, aynı argümanların daha zayıf versiyonlarıyla mücadele ederek pratik yaparak ikna edici argümanlara direnme sürecine atıfta bulunmak için zorladı.

Önem

Tutum aşılama laboratuarda tutarlı bir şekilde gösterildikten sonra, araştırmacılar tutum aşılamalarının ebeveynlere, öğretmenlere ve sosyal hizmet temsilcilerine her yıl ABD’de yaklaşık 440.000 kişiyi öldüren acil bir sosyal sorunla başa çıkmada yardımcı olup olmayacağını görmeye karar verdi. . Sigara içmek çalışmak için ideal bir problem gibi gözüküyordu çünkü 10 veya 12 yaşın altındaki çocuklar neredeyse her zaman sigaraya ilişkin olumsuz tutumlar bildirmişlerdir. Ancak, akran baskısı serin karşısında, bu çocukların birçoğu orta ila geç ergenlik döneminde sigara içiyorlar.
Pratik uygulama

Ergenler, akran baskısının gücünden dolayı sigara içme konusundaki tutumlarını değiştirirler (ve sigara içenler olurlar). Araştırmacılar, çocukları sigara yanlısı argümanlarına karşı aşılayabilirlerse (sigara içmenin “soğuk” olduğuna inanan meslektaşlarının baskısına direnmeyi öğreterek), çocukların sigara içme olasılığını azaltabileceklerini anladılar. Ülke genelinde ortaokul ve liselerde yapılan bir dizi tutum aşılama çalışması, tutum aşılama kullanan kısa müdahalelerin gençlerin sigara içme oranlarını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Örneğin, Cheryl Perry ve meslektaşları (1980) tarafından yapılan erken bir çalışmada, lise öğrencileri, küçük çocukların lise öğrencilerini sigara içmeye karşı aşılayarak, küçük çocuklara denemeye zorlayan bir akranla karşı karşıya kalabilecekleri türden bir rol oynamalarını sağladı. bir sigara. Örneğin, rol oynayan bir öğrenci hayali bir sigara denemeye istekli olmadığı için öğrenciye “tavuk” dediğinde, öğrenci “sadece seni etkilemek için sigara içiyorsam gerçek bir tavuk olurum” gibi cevaplar verdi. Bu şekilde aşılanan çocuklar, bu özel müdahaleyi almayan çok benzer bir okuldaki çocuklar kadar sigara içen olma ihtimalinin yaklaşık yarısı kadardı.

Kamu hizmeti reklam kampanyaları, ebeveynleri çocuklarının sigara içmeye teşvik ettiği zaman hayır demeye yönelik stratejiler geliştirmeleri konusunda ebeveynleri teşvik etmeye teşvik ederek tutum aşılama teorisini de kullandı. Tutum aşılama programlarının tamamını veya bir kısmını kullanan programlar, gençlerin sigara içmesini önlemek, yasadışı uyuşturucu kullanımını durdurmak ve gençlerin gebeliklerini ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları azaltmak için tutum aşılamanın etkinliğini defalarca belgelemiştir. Sigara ya da genç gebelik riskleri konusunda basit eğitim gibi eski moda müdahalelerle karşılaştırıldığında, tutum aşılama, riskli davranışları sıklıkla% 30-70 oranında azaltır (bkz. Botvin ve ark., 1995; Ellickson ve Bell, 1990; Perry ve ark.). , 1980). Psikolog David Myers’ın popüler sosyal psikoloji ders kitabında belirttiği gibi, “Bugün sigarayı önlemede sosyal psikolojik yaklaşımı kullanmak isteyen herhangi bir okul bölgesi ya da öğretmeni, bunu kolayca, ucuz bir şekilde ve gelecekteki sigara içme oranlarında ve sağlığında önemli bir düşüş umuduyla yapabilir. maliyetler.” Bu yüzden bir dahaki sefere çocukları sağlıklı tutmak için aşılamayı düşündüğünüzde, herhangi bir çocuğun alabileceği en önemli aşı türlerinden birinin tütüne karşı psikolojik bir aşılama olduğunu unutmayın.

 

Kaynakça:

Botvin, G.J., Schinke, S., Orlandi, M.A. (1995). Okul temelli sağlığı geliştirme: Madde bağımlılığı ve cinsel davranış. Uygulamalı ve Önleyici Psikoloji, Vol. 4, sayfa 167-184.

Ellickson, P.L., & Bell, R.M. (1990). Ortaokulda uyuşturucu önleme: Çok bölgeli bir boyuna test. Science, 247 (4948), 1299-1305.

Hirschman, R. S. ve Leventhal, H. (1989). Okul çocuklarında sigara içme davranışının önlenmesi: Bir bilişsel gelişimsel programın ilk testi. Uygulamalı Sosyal Psikoloji Dergisi, Vol. 19, sayfa 559-583.

McGuire, W.J. (1961). Aynı ve alternatif karşı davaların reddedilmesi için aktif ve pasif olarak verilen iknalara karşı direnç. Anormal ve Sosyal Psikoloji Dergisi, Vol. 63, sayfa 326-332.

Myers, D.G. (2002). Sosyal Psikoloji (7. basım). Boston, MA: McGraw-Hill.

Perry, C.L., Killen, J., Slinkard, L.A. ve McAlister, A.L. (1980). Ortaokul öğrencileri arasında akran öğretimi ve sigaradan korunma. Ergenlik, Cilt 15, sayfa 277-281.

Watts, W.A., ve McGuire, W.J. (1964). Uyarılmış görüş değişiminin devam etmesi ve uyarıcı mesaj içeriğinin saklı tutulması. Anormal ve Sosyal Psikoloji Dergisi, Vol. 68, sayfa 233-241.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir